Rasbeskrivning

Welsh springer spaniel

Tillhör Grupp 8 stötande och apporterande fågelhund. Samma grupp som övriga spaniel och retriver raser. Welshen är kortdrivande i fältsöket på småvilt och ska hålla sig inom en radie på 25 meter från föraren d.v.s. skott avstånd med hagelbössa. Den ska söka snabbt och intensivt i ett mönster av liggande domus åttan famför föraren. Den ska snabbt stöta upp vilt och sätta sig när den lyfter och apportera på förarens kammando. 
                                                                     
Sedan 1300-talet har den funnits i Wels i dess hemland England. År 1902 godkändes rasen av Engelska kennelklubben och fick då sitt nuvarande namn. Rasen kom till Sverige 1963 då Marianne Ahrenbeck Kennel Mustéla, importerade tiken Linkhill Five-to-one. Den första svenskregristrerade kullen föddes 1965.

Welshen är en aktiv, pigg och glad hund som trivs när hela familjen är samlad. Den älskar människor och har mycket lek och glädje i sig. Den är alltid redo för nya äventyr, och hänger med glädje med familjen på allehanda aktiviteter. Den är en mångsysslare. Den är vanligtvis lugn inomhus och ett energi knippe utomhus som gärna arbetar.
Ägaren till en welsh måste vilja satsa en hel del av sin tid på sin hund. Welshen mår dåligt om den sitter på undantag. Den mår bäst av att få arbeta med hjärna och näsa. Rejäla dagliga promenader, någon form av träning och en livsstil där man vill ha sin hund med sig på mycket av det man gör är grundförutsättningar för ett givande hundägande.
Träningen kan vara allt från små vardagskonster till mer avancerad träning, om det sker under jaktliga former, lydnadsplan, agilitybanan, bruks eller som spår i skogen spelar ingen roll. Utställning är också populärt. Det är inte så vanligt att den används i praktisk jakt.

Welshen är mycket hund i sin storlek, och den kräver en fast hand för att formas till en följsam hund. Rätt hanterad blir den en sportig kompis i vått och torrt, robust nog att klara alla strapatser men ändå liten och smidig i bilen eller båten.

Jag uppfattar dock Welshen som inte helt lätt, den har dock en egen vilja och gör ibland som den själv vill och har ett eget engagemang och är påhittig. Oftast en självständig ras som arbetar efter eget huvud. Har stor personlighet, charm och humor. Har behov av en tydlig och konsekvent ägare, att man lägger ner mycket jobb från början på kontakt och följsamhet. de behöver få kärlek, närhet och att bli "sedd" för den individ den är.

Welshen har en päls som ska skötas och klippas regelbundet. Viktigt att man håller in och utsidan på öron och tassar kort. Hälsomässigt är welshen frisk och sund. Den uppnår ofta en hög ålder 12-15 år och är i bra kondition. Inga specifika sjukdomar, det förekommer höftleds fel och väldigt lite ögonsjukdomar och sköldkörtelsjukdomar.  

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

22.04 | 20:54

Åh, vad mysigt! Stort grattis!
Hörde att en av tikarna ska bo granne med Pussel, så härligt!!

...
20.04 | 21:23

Grattis till mamma Puma och hennes fina valpar. Från syrran Molly med familj.

...
20.04 | 14:39

Det små liven är bara för goa!! hoppas allt är bra med alla valpar och puma.

//Fredrik

...
20.04 | 12:44

Tänk att några små knyten kan fylla hjärtat med massor av glädje!!!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS